Over Nuwenhuys

In 2016 zijn Jean-Marie en Annina van Logtestijn eigenaar geworden van de Rijksmonumentale langgevelboerderij in het buitengebied van Breda. Zij zetten de gebouwen en de 9.2 ha grond in voor het bevorderen van de interactie tussen mensen met en zonder een beperking. Vanaf november 2021 is Nuwenhuys tevens de werkplek voor hun meervoudig beperkte zoon Philip en 9 andere mensen met een verstandelijke beperking.

Jean-Marie en Annina van Logtestijn eigenaren Landgoed Nuwenhuys

Maatschappelijke aanleiding

Als ervaringsdeskundige loopt de familie Van Logtestijn tegen twee maatschappelijke problemen in de wereld van gehandicaptenzorg aan, waar zij met Nuwenhuys graag een positieve draai aan wil geven:

  1. Mensen met en zonder een beperking leven nog te veel in gescheiden werelden terwijl de ontmoeting bijdraagt aan ieders gevoel van welzijn.
  2. Door beperkte zorgbudgetten is de personele bezetting bij dagbesteding voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking niet toereikend om elk individu tot zijn recht te laten komen.
Oogst op Landgoed Nuwenhuys

Sociale Onderneming Nuwenhuys

De sociale onderneming 'Dagverrijking op Nuwenhuys' gaat intensieve zorg en begeleiding bieden: minimaal 1 zorgbegeleider op 3 mensen met een beperking, met daarnaast stagiairs en vrijwilligers. De beschikbare zorgbudgetten zijn niet toereikend om deze intensieve zorg te financieren. Het geld dat daar voor nodig is, is vanaf 1 november 2021 afkomstig van mensen die op Nuwenhuys vergaderen, in het vakantiehuis verblijven, de tuinen en de landwinkel bezoeken of een workshop of rondleiding volgen.

Onze medewerkers, de mensen met een beperking, zijn de gastvrouwen en – heren van het landgoed. Zij verrichten verschillende, bij hun niveau passende, activiteiten die nodig zijn voor de betalende bezoekers. Zo ontstaan er vanzelf bijzondere ontmoetingen tussen de mensen met en zonder een beperking. 

Lees meer over onze dagbesteding.

intensieve begeleiding Nuwenhuys