Dagbesteding

Ben jij op zoek naar dagbesteding? Mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking die graag contact hebben met anderen en die houden van variatie in hun activiteiten zijn welkom bij Nuwenhuys. Uniek is de intensieve begeleiding die wij bieden: minimaal 1 begeleider op maximaal drie mensen met een beperking. Deze intensieve begeleiding brengt jouw talenten tot bloei. Daarom noemen wij het Dagverrijking! De ontmoeting tussen mensen met en zonder beperking staat centraal bij Nuwenhuys. Een unieke dagbesteding voor verstandelijk gehandicapten (en lichamelijk). Download onze flyer en zie in één oogopslag wat de dagverrijking op Nuwenhuys inhoudt.

dagbesteding verstandelijk gehandicapten

Dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking met een passend programma

Onze dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking is erop gericht om een passend programma te bieden voor elke medewerker. We kijken naar de individuele wensen en behoeften en stemmen daar onze begeleiding op af. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zich op het eigen niveau kan ontwikkelen en plezier beleeft aan de dagbesteding.

Dagbesteding voor jong volwassenen in een veilige en stimulerende omgeving

Bij Nuwenhuys vinden we het belangrijk dat jongvolwassenen met een beperking zich thuis voelen in een veilige en stimulerende omgeving. Onze dagbesteding voor jongvolwassenen is daarom gericht op het bieden van structuur, duidelijkheid en persoonlijke aandacht. Door middel van verschillende activiteiten dagen we de deelnemers uit om hun grenzen te verleggen en nieuwe dingen te leren.

Zinvolle dagbesteding en werken aan zelfstandigheid en sociale contacten

Een zinvolle dagbesteding is zeker in de gehandicaptenzorg van groot belang. Het biedt structuur en houvast in het dagelijks leven en draagt bij aan het gevoel van eigenwaarde. Bij Nuwenhuys staat de ontmoeting met andere mensen centraal, waarbij de begeleiding zich richt op veiligheid en welzijn en het ontwikkelen van zoveel mogelijk zelfstandigheid. Dit doen we door de medewerkers met een beperking te betrekken bij het kiezen en uitvoeren van activiteiten en hen te stimuleren om samen te werken met anderen.

Ontmoet onze medewerkers met een beperking, de pioniers van de Dagverrijking op Nuwenhuys!

Vind je het leuk om mensen te ontmoeten? Houd je van afwisseling? Dan hopen we dat jij je aanmeldt bij deze unieke dagbesteding in Breda.

Onze visie: dagverrijking op Nuwenhuys

Download onze visie op dagverrijking

Dagbesteding Breda Nuwenhuys als vertrouwde plek

Ben je op zoek naar een dagbesteding voor mensen met een beperking in Breda? Dan is Nuwenhuys de perfecte plek. Ons ervaren en betrokken team zorgt ervoor dat iedereen zich welkom en op zijn gemak voelt. We bieden een breed scala aan activiteiten en zorgen voor een passend programma voor iedereen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een keer te komen kijken. We laten je graag kennismaken met onze bijzondere dagbesteding!

Onderaan deze pagina zie je veel gestelde vragen met de antwoorden.

Informatie aanvraag Dagverrijking op Nuwenhuys

Naam(Vereist)

Dit doe je bij de dagverrijking

De zorgbegeleiders betrekken je bij alle activiteiten. Samen zorgen jullie ervoor dat de bezoekers het leuk hebben. Je doet wat bij je past en wat je op dat moment fijn vindt. Er zijn verschillende soorten werkzaamheden waar je bij betrokken wordt en die jij op je eigen manier kunt beleven:

  • Bezoekers verwelkomen en verzorgen
  • In de keuken aan het werk
  • In de tuinen aan het werk
  • Met de dieren aan het werk
  • In de landwinkel aan het werk
  • Samen ontspannen
dagbesteding in breda

Intensieve begeleiding

Nuwenhuys biedt intensieve begeleiding: minimaal 1 begeleider op drie medewerkers met een beperking. Gekwalificeerde zorgbegeleiders zorgen er samen met de Nuwenhuys vrijwilligers en stagiairs voor dat jij elke dag weer dingen meemaakt die jouw dag verrijken.

In jouw individuele begeleidingsplan staat welke talenten en vaardigheden jij wil ontwikkelen.

Kijk mee naar hoe we lekkere, leuke en lieve spullen maken voor de verkoop in ons winkeltje.

dagbesteding in Breda

Veelgestelde vragen

Voor wie is de dagbesteding?

Onze groep bestaat op dit moment uit sociale jong volwassenen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking en in de meeste gevallen ook lichamelijke beperkingen (visus, mobiliteit). Zij doen allemaal graag mee met de verschillende activiteiten op Nuwenhuys en sommigen maken daarbij gebruik van communicatie ondersteunende zaken als pictogrammen en takenbladen.
We zijn niet geschikt voor mensen die 1 op 1 begeleiding of voortdurende gedragsregulatie nodig hebben, die overdag moeten slapen, die baat hebben bij een prikkelarme (snoezel) omgeving of die alleen belevend aanwezig kunnen zijn.

Binnen Stichting Zorg en Dagbesteding Nuwenhuys werken onze zorgbegeleiders samen met hun collega’s met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Samen creëren zij waardevolle momenten waarin talenten tot bloei komen en ontwikkeling floreert. In onze groene oase staat in ieder seizoen het ontmoeten van mensen met en zonder beperkingen centraal. We werken iedere dag volhardend en met passie aan deze dagverrijking. Dat zijn onze geluksmomenten. Iedere dag opnieuw.

Onze dagbesteding kent geen harde contra-indicaties. Oftewel iedereen is welkom. Als bezoeker, vrijwilliger of collega. Echter, om onze visie voor iedereen te kunnen bewerkstelligen, kijken we goed naar wie we aan kunnen nemen als collega met een beperking op de dagbesteding. Onze dagbesteding is bedoeld voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De aard of zwaarte van de beperking is voor ons niet relevant. Wij kijken voorbij leeftijd, geslacht, geaardheid of religie. Het gaat er bij ons vooral om wie je bent en wat je wil doen.

Om bij Stichting Zorg en Dagbesteding Nuwenhuys te kunnen werken, vinden we het belangrijk dat collega’s met een beperking op enigerlei wijze interactie kunnen hebben met de mensen om hen heen in de groep en met bezoekers van het landgoed. Niemand heeft er iets aan als ontmoetingen leiden tot stress.

We gaan aan de slag en zijn actief gedurende de dag. Samen en in kleine stapjes. Fysieke ongemakken overwinnen we samen, in dialoog, hand in hand of in de rolstoel. Schakelen tussen activiteiten kan voor iedereen lastig zijn. Ook daar helpen we elkaar. Desalniettemin is het belangrijk dat collega’s met een beperking om kunnen (leren) gaan met het werken in verschillende activiteiten en in een dynamische omgeving.

Bij Stichting Zorg en Dagbesteding Nuwenhuys denken we in mogelijkheden en kansen. Er kan heel veel en onze zorgbegeleiders zijn in staat om de grootste uitdagingen te vertalen naar succeservaringen. Ieder mens is altijd gemotiveerd. De vraag is of we met elkaar de balans kunnen vinden tussen draagkracht en draaglast. Dus we kijken heel goed naar of de activiteiten die we aanbieden, passen bij de behoefte en wensen van de collega’s. En dat kan dus ook betekenen dat we er samen achter komen dat het niet past.

Onze zorgbegeleiders geven naast menslievende professionaliteit intensieve begeleiding. Hoewel we (net) geen één op één zorg bieden, creëren we juist met onze groepsgerichte nabijheid vele één op één begeleidingsmomenten.

“Dagverrijking.” Dát is waar we het voor doen. Iedere dag opnieuw. We zijn een kleinschalige en zelfvoorzienende stichting zonder winstoogmerk en mogen iedere dag ons werk verrichten mede dankzij inkomsten van de vergader locatie en het vakantieverblijf. Om u of uw naaste te mogen verrijken met onze zorg, hebben we soms een investering nodig in de vorm van een eigen bijdrage indien de geïndiceerde zorgtarieven ontoereikend blijken.

We starten met een kennismakingsfase. Dat betekent dat iedere nieuwe collega een proeftijd van 2 maanden krijgt. Dat werkt in beide richtingen. We vinden het belangrijk dat nieuwe collega’s en hun netwerk de kans krijgen om onze begeleiding en het team erachter te leren kennen. Daarna gaan we samen de toekomst in of helpen we elkaar om afzonderlijk door te gaan.

Samenvattend is eigenlijk iedereen welkom. Echter om bij ons te kunnen werken, kijken we heel goed naar wie je bent en wat je wil doen. Wij willen met jou werken aan ontmoeten, ondernemen en bijdragen. En als dat ergens in jou verstopt zit, gaan wij het vinden. Onze onbaatzuchtige zoektocht naar oprechte geluksmomenten is helaas niet gratis. We zijn ervan overtuigd dat een ieder die ons bezig ziet en leert kennen een eventuele extra investering met glimlach mogelijk zal maken.

Zijn er nog plaatsen vrij?

Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag is nog een plekje vrij.

Waaruit bestaat de dagbesteding?

Waarschijnlijk heb jij veel begeleiding of ondersteuning nodig. We betrekken je zoveel mogelijk bij onderstaande activiteiten op een manier die past bij wat jij kan en leuk vindt. Je geniet van de beleving en de interactie. De zorgbegeleiders en vrijwilligers betrekken je wel zo veel mogelijk bij alles wat er gebeurt. De activiteiten die plaatsvinden zijn:
Ontmoetingen met bezoekers: gasten welkom heten en vertellen wat er te doen is, koffie, thee en versnaperingen rondbrengen, samen met bezoekers iets drinken en kletsen, met bezoekers het terrein verkennen.

In de keuken aan het werk: koeken en taarten bakken, een gezonde lunch voor de gasten bereiden, brood bakken in het Bakhuys, groenten en fruit uit de tuin inmaken.

In de tuinen aan het werk: in de Moestuyn, Pluktuyn en het Voedselbos werken en oogsten.

Met de dieren aan het werk: de wei schoonhouden, de dieren verzorgen.

In de landwinkel aan het werk: eigengemaakte producten verkopen.

Samen ontspannen: muziek maken, meedoen met de Nuwenhuys activiteiten.

Hoe groot is de groep?

De groep bestaat uit 9 personen. De meesten hebben een verstandelijke beperking, sommigen hebben ook een lichamelijke beperking.

Hoe ziet de begeleiding eruit?

Er is 1 professionele zorgbegeleider op 3 medewerkers met een beperking. Ook zijn er elke dag meerdere stagiairs en vrijwilligers aanwezig. Hierdoor is er veel 1 op 1 begeleiding mogelijk.
Elke dag bespreekt de begeleiding met elkaar wat zij gaan doen om de dag van de medewerkers te verrijken. Het individuele begeleidingsplan is daarvoor de basis.

Hoe meld ik me aan voor de dagbesteding?

Neem contact op met Danny Janssen, danny@nuwenhuys.nl. De eerste stap in de aanmelding is een oriënterend gesprek waarin we wensen en verwachtingen bespreken.

Wat kost de dagbesteding?

Het tarief bedraagt in 2024 € 70,88 per dagdeel, dit is het maximale pgb tarief. Vervoerskosten zijn voor jouw rekening. Het kan zijn dat je 'meerzorg' kunt aanvragen, wanneer je bijvoorbeeld veel persoonlijke verzorging nodig hebt.

Welke voorzieningen zijn er?

Er is een MIVA badkamer met een elektrisch in hoogte verstelbare WC en wastafel en een in hoogte verstelbare douchezit. Er is een plafondtillift met tilzakken. De benedenverdieping is rolstoel toegankelijk (er zijn (elektrische) schuifdeuren). Er is keukenapparatuur dat met een 'knop' bediend kan worden. Onze medewerkers kunnen sondevoeding geven.

Welke voorzieningen zijn er niet?

Er is geen snoezelruimte of slaapkamer voor onze medewerkers met een beperking.

Mag ik tijdens de dagbesteding op bezoek komen?

BEZOEKERSREGELING SZDN LANDGOED NUWENHUYS
1. Om tijdens de dagverrijking de rust en groepsdynamiek voor onze medewerkers op SZDN (Stichting Zorg- en Dagbesteding Nuwenhuys) te waarborgen en bewaken, wordt met ingang van 31 januari 2024 deze bezoekersregeling ingevoerd.
2. Op dagen dat wij dagverrijking aanbieden aan onze medewerkers met een beperking kan onze groep op Landgoed Nuwenhuys niet, aangekondigd of onaangekondigd, worden bezocht.

Uitzonderingen
3. Op een aantal vooraf aangekondigde momenten (open dagen, jaarafsluiting, etc.) worden ouders/wettelijk vertegenwoordigers uitgenodigd langs te komen.
4. Op afspraak worden ouders/wettelijk vertegenwoordigers ontvangen op Landgoed Nuwenhuys voor planbesprekingen en/of periodieke gesprekken.
5. Ouders/wettelijk vertegenwoordigers van nieuwe medewerkers kunnen op afspraak een bezoek brengen om kennis te maken met de potentiële nieuwe werkplek.
6. Op verzoek van ouders/wettelijk vertegenwoordigers kan een afspraak worden gemaakt om familie en/of vrienden kennis te laten maken met de werkplek van onze medewerkers. Vanwege de eerder genoemde rust en groepsdynamiek verzoeken we voor dergelijke
kennismakingsmomenten zo veel mogelijk de hiervoor bedoelde opendagen te gebruiken.
7. Bij uitzonderingen 4, 5 en 6 vindt altijd vooraf overleg met de zorgmanager en/of zorgbegeleiders van Landgoed Nuwenhuys plaats en wordt gezamenlijk naar een geschikt moment gezocht.
8. Op het moment dat het terras op Landgoed Nuwenhuys geopend is, zijn bezoekers uiteraard
van harte welkom op het terras. De openstelling van het terras is daarbij wel afhankelijk van weersomstandigheden, de geplande activiteiten op Landgoed Nuwenhuys en de draagkracht van onze medewerkers in het moment.

Breda
Versie januari 2024